Objavljeno March 26th, 20208:12am

Uopšte nije svejedno na kojoj ste strani tela spavali

Uopšte nije svejedno na kojoj ste strani tela spavali

Uopšte nije svejedno na kojoj ste strani tela spavali


Jedva dočekate veče da se ušuškate u krevet, pa i ne mislite ima li veze na kojoj strani ćete provesti noć. Ipak, to da li ležimo na levoj ili desnoj i te kako utiče na naše zdravlje, pre svega na srce, organe za varenje, oslobađanje od toksina.

 

Naučnici tvrde da je mnogo bolje spavati na levoj strani tela zbog anatomije i položaja naših unutrašnjih organa, pišu na sajtu purple.com. Prirodni položaj za naš stomak je na levoj strani jer ćemo tako lakše variti hranu od prethodnog dana. U suprotnom, želudac će biti u neprirodnom položaju, što nije preporučljivo. Dakle, ako spavate na desnoj strani, a uveče ste nešto gricnuli, to se neće dobro svariti, što onda može uzrokovati gorušicu. S druge strane, ukoliko spavate na levoj strani, krv će strujiti telom kako treba i to će povoljno uticati i na digestivni trakt.

 

Takođe, ako spavamo na levoj strani, bolje će raditi i naš limfni sistem, a i lakše ćemo se osloboditi svih štetnih materija iz mozga, kažu na sajtu lifehack.com. Uz to, doktori i trudnicama preporučuju da spavaju na levoj strani jer je to dobro za srce i poboljšava cirkulaciju ka njemu. Buduće mame će tako imati i manje bolova u leđima, materica će manje pritiskati jetru, a krv će bolje strujiti i ka fetusu i ka bubrezima.

 

A pošto se naša jetra nalazi na desnoj strani, ako tokom noći bude oslobođena pritiska, neće biti opterećena ni toksinima, što je neizmerno važno.

 

Jasno je da se neće desiti ništa strašno ako ponekad budete spavali na desnoj strani, ali svako je bolje da vam to ne bude navika.

 

Izvor: Nova.rs Photos: Pexels.com

 

Najnoviji savjeti

Hajde da napravimo Op Art saksiju za cveće

Bridget Riley je engleska slikarka. Njen umetnički pravac zove se Op art što predstavlja skraćenicu od “optička umetnost”.

Objavljeno April 4th, 202012:50am Pročitajte cijeli članak

Prvi internet regionalni festival teatra za decu

Pozorišta za decu iz regiona okupiće se od 8. do 16. aprila na novopokrenutom internet teatarskom festivalu koji je namenjen najmlađima u vreme izolacije zbog ...

Objavljeno April 3rd, 202012:34pm Pročitajte cijeli članak

Program novčanog zajma u uslovima ekonomske katastrofe

Ko može aplicirati za pomoć u vidu zajma u uslovima ekonomske katastrofe?

Objavljeno April 2nd, 202010:59pm Pročitajte cijeli članak

Odgovorite vašoj maloj deci na pitanja o Korona virusu

Neka od pitanja bi mogla biti: Zašto ne mogu da idem u vrtić -školu? Zašto ljudi nose maske na licu?

Objavljeno April 2nd, 202010:53pm Pročitajte cijeli članak

9 stvari koje bi trebalo da radite ako se budite anksiozni

Da li ste ponekad zabrinuti, a ni sami ne znate zbog čega? Osećate teskobu, a ne znate šta je uzrokuje? Saznajte u nastavku.

Objavljeno April 2nd, 20202:35pm Pročitajte cijeli članak

Zabavite se uz 3D životinje u Vašem domu

Googlova opcija 3D životinje omogućava prikaz biranih životinja u Vašem okruženju. Dovedite tigra, kornjaču, pandu...U svoj dom i fotografišite se sa njima!

Objavljeno April 1st, 20202:35pm Pročitajte cijeli članak

Uradi sam igra: Šarene uskršnje ideje od papira

Evo predloga zabavnih ideja za zajedničko vreme sa decom od papira. Ovi mini projekti su zabavni za decu i lako ih sprovesti u delo. Učinite Uskrs zanimljivim z...

Objavljeno April 1st, 202012:37pm Pročitajte cijeli članak

Gledajte “Šejtanov ratnik”, “Šišanje” i “Pored mene” besplatno na YouTube-u

Produkcija Hypnopolis je na svom YouTube kanalu objavila svoja tri filma “Šejtanov ratnik”, “Šišanje” i “Pored mene”, koje možete pogledati bespla...

Objavljeno March 30th, 202011:58am Pročitajte cijeli članak

MOJ OFF.NET predstavlja prvi online besplatni festival

Na sajtu MOJOFF.NET u toku je prvi online besplatni festival. Festival traje 15 dana, započeo je 27og marta. Da saznate koje sve filmove možete pogledati, pro...

Objavljeno March 30th, 202011:17am Pročitajte cijeli članak