Objavljeno March 26th, 20208:25am

​​​​​​​Šta je “zlatno mleko” i zašto da ga pijete?

​​​​​​​Šta je “zlatno mleko” i zašto da ga pijete?

Šta je “zlatno mleko” i zašto da ga pijete?

Napitak od kurkume, poznatiji kao "zlatno mleko", stekao je veliku popularnost širom sveta zbog svog prijatnog ukusa, umirujućeg dejstva i brojnih zdravstvenih koristi koje sa sobom donosi poznati žuti začin.

Kraljica indijske kuhinje, kurkuma, specifična je po izrazito žutoj boji i prijatnom ukusu koji daje jelima, a u poslednje vreme se sve češće koristi i za spravljanje napitka zvanog “zlatno mleko”. U pitanju je kombinacija kurkume i mleka (kravljeg ili neke biljne zamene) i drugih začina, koja nam donosi blag napitak zanimljivog izgleda, po čemu je i dobio ime.

Redovno konzumiranje kurkume, bilo kroz hranu, supe ili napitke, dobro je za varenje, imuni sistem, potpomaže ispravno funkcionisanje jetre, dobro je za kožu i dovodi se u vezu sa raznim zdravstvenim benefitima. Iako nije u pitanju nikakav “magični napitak” i ne treba ga koristitit za lečenje bolesti, zlatno mleko može da bude odličan dodatak svakodnevnoj rutini, posebno u hladnim danima kada virusi vrebaju sa svih strana, budući da je kurkuma bogata antioksidansima, a može da ima i antibakterijska dejstva.

Kako se pravi? 

Sastojci:

  • 1 šolja mleka po izboru
  • 1/2 kašičice kurkume
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/8 kašičice đumbira
  • Prstohvat crnog bibera
  • 1-2 kašičice meda

Stavite sve sastojke u šerpicu ili džezvu i zagrejte na ringli, konstantno mešajući, ali vodite računa da ne provri. Sipajte u šolju po izbori i popijte odmah, dok je toplo.

Zlatno mleko je dobra zamena za kafu, pa se preporučuje ljudima koji žele da smanje unos kofeina. Iako može da se pije tokom celog dana, posebno je popularno uveče, pred spavanje, budući da zbog svog umirujućeg dejstva predstavlja idealan večernji napitak.

 

Izvor: Nova.rs, Photos: ddl.rs

 

Najnoviji savjeti

Hajde da napravimo Op Art saksiju za cveće

Bridget Riley je engleska slikarka. Njen umetnički pravac zove se Op art što predstavlja skraćenicu od “optička umetnost”.

Objavljeno April 4th, 202012:50am Pročitajte cijeli članak

Prvi internet regionalni festival teatra za decu

Pozorišta za decu iz regiona okupiće se od 8. do 16. aprila na novopokrenutom internet teatarskom festivalu koji je namenjen najmlađima u vreme izolacije zbog ...

Objavljeno April 3rd, 202012:34pm Pročitajte cijeli članak

Program novčanog zajma u uslovima ekonomske katastrofe

Ko može aplicirati za pomoć u vidu zajma u uslovima ekonomske katastrofe?

Objavljeno April 2nd, 202010:59pm Pročitajte cijeli članak

Odgovorite vašoj maloj deci na pitanja o Korona virusu

Neka od pitanja bi mogla biti: Zašto ne mogu da idem u vrtić -školu? Zašto ljudi nose maske na licu?

Objavljeno April 2nd, 202010:53pm Pročitajte cijeli članak

9 stvari koje bi trebalo da radite ako se budite anksiozni

Da li ste ponekad zabrinuti, a ni sami ne znate zbog čega? Osećate teskobu, a ne znate šta je uzrokuje? Saznajte u nastavku.

Objavljeno April 2nd, 20202:35pm Pročitajte cijeli članak

Zabavite se uz 3D životinje u Vašem domu

Googlova opcija 3D životinje omogućava prikaz biranih životinja u Vašem okruženju. Dovedite tigra, kornjaču, pandu...U svoj dom i fotografišite se sa njima!

Objavljeno April 1st, 20202:35pm Pročitajte cijeli članak

Uradi sam igra: Šarene uskršnje ideje od papira

Evo predloga zabavnih ideja za zajedničko vreme sa decom od papira. Ovi mini projekti su zabavni za decu i lako ih sprovesti u delo. Učinite Uskrs zanimljivim z...

Objavljeno April 1st, 202012:37pm Pročitajte cijeli članak

Gledajte “Šejtanov ratnik”, “Šišanje” i “Pored mene” besplatno na YouTube-u

Produkcija Hypnopolis je na svom YouTube kanalu objavila svoja tri filma “Šejtanov ratnik”, “Šišanje” i “Pored mene”, koje možete pogledati bespla...

Objavljeno March 30th, 202011:58am Pročitajte cijeli članak

MOJ OFF.NET predstavlja prvi online besplatni festival

Na sajtu MOJOFF.NET u toku je prvi online besplatni festival. Festival traje 15 dana, započeo je 27og marta. Da saznate koje sve filmove možete pogledati, pro...

Objavljeno March 30th, 202011:17am Pročitajte cijeli članak