• Novosti & Savjeti
  • Toksična pozitivnost tokom pandemije: Zdravije je priznati bol koju osećamo

Toksična pozitivnost tokom pandemije: Zdravije je priznati bol koju osećamo

Iako je izraz 'toksična pozitivnost' već duže vreme poznat, možda ste tokom globalne pandemije korone virusa svesni njenih negativnih učinaka.

Umesto insistiranja na pozitivi treba pronaći balans, saglasni su stručnjaci.

"Sa svih strana nas bombarduju savetima da vreme koje provodimo zatvoreni kod kuće iskoristimo za pisanje romana, učenje novog jezika, novih poslovnih veština, ili da meditiramo i pronađemo svoj mir. Osim toga, uče nas i kako da se uverimo u to da nam nešto na šta smo inače navikli sada zapravo nimalo ne nedostaje, kaže dr. Margaret Seid, psihijatar iz Njujorka za Health, te dodaje:


"Ako neko uspe da pronađe mir i poveže se s nekim skrivenim delom sebe dok je u samoizolaciji, to je zasta divno. Ali, stalna promocija ovog pristupa, koliko god bila dobronamerna, može da postane otrovna. Takvim pristupom možete učiniti da se svako ko se osam nedelja karantina nije posvetio učenju joge, jer se ne pronalazi u tome, zapravo oseća loše. Te poruke pojačavaju anksioznost i lupanje srca koje je protreslo svet, oduzimajući nam pravo da imamo loše dane usred ove krize, kaže dr. Seid.


Ako se nikad ne prepustite drugom osećanju osim sreće ili zahvalnosti i odmah 'ugasite' sve takozvane negativne emocije, ne bavite se time kako se zaista osećate. Možda ćete zaključati svoje emocije, ali one postaju sve strašnije i jače u našim umovima, baš zato što se njime ne bavimo",  kaže klinička socijalna radnica i autorka knjige 'Forward in Heels', Dženi Maenpaa.

Ona kaže kako postoji izraz da je sunčeva svetlost najbolje svetlo za čišćenje negativnih emocija, pa se to odnosi i na to da neke najgore stvari kad su u pitanju emocije treba izneti na sunce, bilo da su to sećanja ili strahovi zbog budućnosti.

"Tako im oduzimate snagu da vas zaraze.Važno je priznati da višestruke, složene emocije mogu postojati odjednom, ističe Maenpaa.

Možete biti zahvalni što imate krov nad glavom i mrzite  posao koji vam omogućava da plaćate taj krov. Možete biti ludi od straha da ćete izgubiti život usled zaraze koronom, a opet - uživati u vremenu koje provodite kod kuće.
 

Šta je zdraviji pristup?

Maenpaa ističe da je njena omiljena strategija za postizanje balansa kad su emocije u pitanju stara improvizovana strategija koja se zove 'da i...'

Na primer: 'Tako sam umorna da ostajem kod kuće s porodicom i zahvalna što mi je s njima dobro toliko da želim da ostanem kod kuće'.

Ili, na primer: 'Plašim se onoga što budućnost nosi, ali osećam neko uzbuđenje i nadam se da će se neke stvari promeniti na bolje'.

"Kad sebi dozvolimo da povremeno postavimo više suprostavljenih istina u umu, možemo da oteramo napetost koja vlada nama i otvorimo prostor svim našim emocijama - pozitivnim i negativnim - da se pojave", pojašnjava Maenpaa.


Otrovna pozitivnost može da se opiše kao neiskrena pozitivnost koja dovodi do nepotrebne neugode, patnje ili nesporazuma",  kaže psihijatar Gajani DeSilva iz Kalifornije, te dodaje kako je najbolji pristup reći istinu.

"Zdravije je priznati bol koju osoba možda oseća. Pitajte ih što im treba. Moguće je iskazati ​​pozitivan stav i još uvek komunicirati s drugima na brižan način. Tada pozitivnost nije toksična", kaže DeSilva.

Nažalost, društveni mediji i istina često ne idu ruku pod ruku.

"Čak i pre korone, društveni mediji bili su alat s kojim ranjiva osoba može svoj najgori dan da uporedi s najboljim danom druge osobe. Ako ste jedan od mnogih koji se trenutno trude da ostanu pozitivni, važno je znati da niste sami", kaže dr. Seid, te dodaje kako je pandemija za većinu sasvim novo stanje, te nema 'normalnog' odgovora na situaciju.

"Ne postoje knjige za samopomoć o tome kako uspešno živeti tokom pandemije. Postoji samo sadržaj koji su stvorili ljudi koji takođe nikada nisu proživeli pandemiju. Svi treba da budemo otvoreni za činjenicu da ne znamo šta očekujemo ​​od sebe ili jedni od drugih", kaže i nastavlja.

"Bez ikakvog standarda odgovarajućeg načina zaštite - osim pranja ruku i nošenja maski - možete imati dane u kojima se osećate zahvalno, produktivno i pozitivno, kao i one kada ne vidite svetlo na kraju tunela.

Budite fleksibilni i spremni da prilagodite svoju definiciju uspešnog dana. Ne posramljujte sebe ni bilo koga drugoga zbog osećanja straha. Očekujte trenutke kada će vam biti teško da se oslobodite nesigurnosti i budete strpljivi za školovanje dece", zaključuje.

 

( stil.kurir.rs, foto Shutterstock )

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
07/13/2020
Marketing na portalu ChicagoOglasi.com
Marketing na portalu ChicagoOglasi.com
Reklamirajte se na našem portalu!
02/04/2021
Slatki i slani zalogaji
Slatki i slani zalogaji
Dekorativne slane i slatke kutije za svaki dogadjaj
02/03/2021
Kobaja je izraz za kobasice na Balkanu koji uključuje multinacionalno, multietničko stanovništvo i nacionalnosti sa različitim ukusima ljudske tradicije.
Kobaja je izraz za kobasice na Balkanu koji uključuje multinacionalno, multietničko stanovništvo i nacionalnosti sa različitim ukusima ljudske tradicije.
09/15/2020
Potrebni Owner Operatori
Potrebni Owner Operatori
LEASING NOVIH 2021. KAMIONA 1000$ NEDELJNO !!!!!!
11/20/2020
Maybach International Group is hiring OTR Owner Operators Now!!!
Maybach International Group is hiring OTR Owner Operators Now!!!
Hiring OTR Owner Operators NOW
09/15/2020
Kavkaz Express LLC zapošljava Owner Operators
Kavkaz Express LLC zapošljava Owner Operators
Prijavite se ako želite da budete plaćeni 100% svog GROSSA sa original rejt konfirmacijama!
12/15/2020
Paragon Freight INC is hiring Owner Operators - APPLY TODAY - $500 SIGN UP BONUS 
Paragon Freight INC is hiring Owner Operators - APPLY TODAY - $500 SIGN UP BONUS 
Make anywhere from $7,000-$10,000 weekly
10/02/2020
Kako postaviti oglas?
Kako postaviti oglas?
Detaljno objašnjenje kako postaviti oglas!
10/16/2020
Flat bed 48'
Flat bed 48'
Full alluminium 48' 2014 year new tires new lending gears
19 hours ago
Astrolog i numerolog Atina vam pomaže
Imate neresive probleme u ljubavi ili poslu?Atina vam pomaze
1 day ago
Super Media TV
Super Media TV
IPTV bilo gde u svetu
1 day ago
POSLOVNA PONUDA
POSLOVNA PONUDA
Internet marketing za američku kompaniju
2 days ago
Kreiranje i vođenje stranica na društvenim mrežama / Izrada sajtova
Kreiranje i vođenje stranica na društvenim mrežama / Izrada sajtova
Imate biznis koji se razvija a nemate sajt i društvene mreže?
3 days ago
1 bed 1 bath sublet in Edgewater
1 bed 1 bath sublet in Edgewater
SUBLETTING 1 bed 1 bath in Edgewater till May 31 2021. Call 224-518-7834 for inquiries
4 days ago
Kuća na prodaju - Beograd - Obrenovac
Kuća na prodaju - Beograd - Obrenovac
Kuća na prodaju na putu Beograd-Obrenovac, 100 metara od magistralnog puta i kruznog toka -ukljucenje na auto put Milos Veliki
4 days ago