Saveti nutricioniste kako da ojačamo imunitet u izolaciji

Vitamin D

Vitamin D se javlja u dva najčešća oblika: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekarciferol) i oni se mogu sintetisati u organizmu pri izlaganju kože sunčevoj svetlosti. U zimskim mesecima kada se koža ne izlaže suncu, ali i sada kada smo zatočeni u stanovima i kućama, potrebno je unositi vitamin D putem ishrane ili suplemenata. On se u hrani može naći u morskoj ribi, kao što su losos, skuša, ali i u ribljem ulju, jajima, posebno žumancetu, i maslacu.

“Vitamin D ima svoju ulogu u metabolizmu nekih minerala, u prvom redu kalcijuma i fosfora, jer podstiče njihovu resorpciju i ugrađivanje u kosti. Pored uloge u pravilnom formiranju koštano-skeletnog sistema, uključujući i zube, bitan je i za rad mišićnog i nervnog sistema. Dovoljan dnevni unos je 5 μg”, kaže nutricionista Jasna Vujičić.

Ako ne unosite dovoljno vitamina D, moguća je demineralizacija kostiju, javlja se rahitis kod dece, a osteomalacija kod starijih osoba. Još ako konzumirate gazirane slatke napitke, situacija može samo da bude gora. Nedostatak vitamina D je vezan i za povećan rizik od tuberkuloze i težih virusnih infekcija. Nizak nivo vitamina D povezan je sa Hronovom bolešću i ulceroznim kolitisom. Stoga je vrlo bitno nadomestiti njegov nedostatak LINK, najbolje namirnicama koje su njime bogate.

Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji je od vitalne važnosti za održavanje vezivnog tkiva, tj. kolagena. Nedostatak ovog vitamina utiče na vašu kožu, tetive, ligamente i kosti. Pored toga, podstiče imunitet, jer imune ćelije sadrže visok nivo vitamina C. Tokom infekcije nivoi vitamina C se brzo prazne.

“Glavni izvori su voće i povrće: agrumi, paprika, kelj, kivi i brokoli. Preporučeni dnevni unos vitamina C kod odraslih je oko 75 mg, a maksimalni dva grama. Uz dnevni unos preko tri grama se javljaju nuspojave: grčevi u stomaku, mučnina, dijareja, a povećan je rizik i od kamenja u bubrezima. Manjak ovog vitamina, poznat kao skorbut, retka je pojava u razvijenim zemljama”, kaže naša sagovornica.

Cink
Cink je element u tragovima koji utiče na aktivnost oko stotinu enzima u organizmu. Ovaj element je drugi iza gvožđa u svojoj koncentraciji u telu. Cink ima bitnu ulogu u jačanju imunološkog sistema, neophodan je za sintezu DNK, za zarastanje rana, a podržava zdrav rast i razvoj tela.

Iako je stvarna količina cinka koju bi svaka osoba trebala da unosi veoma mala, efekti ovog čudesnog elementa su ogromni.

Cink se nalazi u ćelijama širom tela. Igra ulogu u ćelijskoj podeli, rastu ćelija, zarastanju rana i raspadu ugljenih hidrata. Cink je takođe potreban za rad čula mirisa i ukusa, a poboljšava i delovanje insulina.

“Najviše cinka sadrže ostrige, ali nije zamenarljiv izvor ovog elementa ni crveno meso, junetina, svinjetina, jagnjetina, pa i živinsko meso. Cink se može naći i u drugim plodovima mora, lignjama, dagnjama, račićima, surimiju, dok ga u ribi nema mnogo, a ima ga i u integralnim žitaricama, pasulju, mahunarkama, orasima, mlečnim proizvodima. Naravno, postoje i suplementi cinka.”

Nije samo stvar naći namirnice koje ga imaju i uvrstiti ih u jelovnik, već je tu od značaja i apsorpcija ovog elementa. Cink iz hrane životinjskog porekla se lakše apsorbuje od cinka iz biljaka jer u biljkama postoji fitinska kiselina koja smanjuje njegovu apsorpciju.

Retko su potrebni dodatni suplementi cinka ukoliko se hranite na zdrav način uz povrće, voće i naravno proteine životinjskog i biljnog porekla. A u tim slučajevima nedostatka cinka mogući su usporen rast, dijareja, gubitak kose, usporeno ili odloženo seksualno sazrevanje i impotencija, smanjen apetit, bele tačke na noktima, lezije na koži i očima.

Zanimljivo je i da je ovaj element u sastavu sperme, pa što je čovek seksualno aktivniji, mora unositi hranu sa više cinka. Cink igra ogromnu ulogu u ishrani dojilja i trudnica. Preporučena doza za njih je 11 mg dnevno, kao i za muškarce, dok je za decu i žene prava doza 8 mg na dan.

Ako se odlučite za suplementaciju cinka, ne uzimajte veće vrednosti za dnevni unos od preporučenih. Cink možete naći u sastavu multivitamina odnosno oligominerala. U prelaznim mesecima, posebno sada na proleće i dok smo unutra i kada je mnogo obolelih od prehlade i gripa, suplementacija cinkom i vitaminom C može da pomogne.

Selen

Selen se u hrani može naći u dva oblika: anorganskom i organskom. Oba oblika se mogu resorbovati u organizmu, ali organski nešto bolje (90%) od anorganskog (50%). Najbogatiji izvor selena su brazilski orasi.

Pored toga, selen sadrže i tunjevina, sardine, šunka, biftek, ćuretina, goveđa jetra, piletina, jaja, integralna pšenica, pasulj, spanać.

Selen je dostupan u multivitaminskim / multimineralnim suplementima i kao samostalni dodatak ishrani, često u obliku selenometionina, s tim što većina stanovnika Srbije konzumira dovoljne količine selena iz hrane.

Važno je znati da nedostatak selena u kombinaciji sa na primer virusnom infekcijom dovodi do Kešanove bolesti, kardiomiopatije. Unos od najmanje 20 mikrograma selena na dan štiti odrasle osobe od ove bolesti. Uz to, manjak selena je takođe povezan sa muškom neplodnošću i osteoartritisom.

Ipak, sa selenom treba paziti jer preterana količina može izazvati gubitak kose ili krhkost noktiju, lezije kože, kožne osipe, mučninu, dijareju, umor, razdražljivost, nekad i infarkt miokarda, osetljivost mišića, drhtavicu, zatajenje bubrega, a u retkim slučajevima, smrt.

Vitamin B9 / folna kiselina

Kao i svi drugi vitamini grupe B, i vitamin B9 deluje kao koenzim. Neophodan je za rast ćelija i različite ključne metaboličke funkcije. Veoma je važan tokom perioda brze deobe i rasta ćelija, dakle u trudnoći.

Nalazi se i u biljkama i u životinjama. Bogati izvori su: jetra, leblebije, kikiriki i lisnato zeleno povrće.

Manjak vitamina B9 je neuobičajen. Glavni simptom je anemija, ali kod trudnica niski nivoi takođe povećavaju rizik od urođenih nedostataka ploda. Visoki unos nema ozbiljne štetne efekte.

Flaširana voda s dodatkom minerala i vitaminima

Pitali smo Jasnu Vujičić i koliko su delotvorne vode sa mineralima i vitaminima koje se mogu naći u skoro svakom kiosku.

“Što se tiče voda obogaćenih vitaminima i mineralima, to nije loša ideja u nedostatku ishrane koja ih sadrži u dovoljnoj meri. Te vode se mogu koristiti prilikom sportskih aktivnosti, pa ako imate teretanu u kući ili jednostavno malo više vežbate u poslednje vreme, slobodno možete da ih koristite. Ne treba preterivati u količinama, minerale i vitamine dobijate iz hrane, pa vodite malo više računa o tome.”

 

Izvor: Nova.rs

Obrisan korisnik
Obrisan korisnik
04/17/2020
Marketing na portalu ChicagoOglasi.com
Marketing na portalu ChicagoOglasi.com
Reklamirajte se na našem portalu!
02/04/2021
Slatki i slani zalogaji
Slatki i slani zalogaji
Dekorativne slane i slatke kutije za svaki dogadjaj
02/03/2021
Kobaja je izraz za kobasice na Balkanu koji uključuje multinacionalno, multietničko stanovništvo i nacionalnosti sa različitim ukusima ljudske tradicije.
Kobaja je izraz za kobasice na Balkanu koji uključuje multinacionalno, multietničko stanovništvo i nacionalnosti sa različitim ukusima ljudske tradicije.
09/15/2020
Potrebni Owner Operatori
Potrebni Owner Operatori
LEASING NOVIH 2021. KAMIONA 1000$ NEDELJNO !!!!!!
11/20/2020
Maybach International Group is hiring OTR Owner Operators Now!!!
Maybach International Group is hiring OTR Owner Operators Now!!!
Hiring OTR Owner Operators NOW
09/15/2020
Kavkaz Express LLC zapošljava Owner Operators
Kavkaz Express LLC zapošljava Owner Operators
Prijavite se ako želite da budete plaćeni 100% svog GROSSA sa original rejt konfirmacijama!
12/15/2020
Paragon Freight INC is hiring Owner Operators - APPLY TODAY - $500 SIGN UP BONUS 
Paragon Freight INC is hiring Owner Operators - APPLY TODAY - $500 SIGN UP BONUS 
Make anywhere from $7,000-$10,000 weekly
10/02/2020
Kako postaviti oglas?
Kako postaviti oglas?
Detaljno objašnjenje kako postaviti oglas!
10/16/2020
Kuća na prodaju - Beograd - Obrenovac
Kuća na prodaju - Beograd - Obrenovac
Kuća na prodaju na putu Beograd-Obrenovac, 100 metara od magistralnog puta i kruznog toka -ukljucenje na auto put Milos Veliki
3 hours ago
Bioptron
Bioptron
KOLOR SVETLOSNA TERAPIJA Set se sastoji od 7 kvalitetnih, ručno izrađenih staklenih filtera u boji, obogaćenih bioinformacijama. Sedam boja filtera odgovaraju bojama duge a istovremeno i energetskim centrima u našem organizmu (čakre), kojih takođe ima sedam. Set filtera čine: crveni, narandžasti, žuti, zeleni
11 hours ago
Trubači pogrebni orkestar bleh muzika za sahrane Srbija
Trubači pogrebni orkestar bleh muzika za sahrane Srbija
"Muzika i veselje dočekuju čoveka pri rodjenju, pesma ga prati kroz život i na kraju ona je opet tu da ga poslednja isprati"
12 hours ago
Solo truba,violina,hor ili orkestar za sahrane pogrebe
Solo truba,violina,hor ili orkestar za sahrane pogrebe
"Muzika i veselje dočekuju čoveka pri rodjenju, pesma ga prati kroz život i na kraju ona je opet tu da ga poslednja isprati"
12 hours ago
Grafički dizajn
Grafički dizajn
Ukoliko želite da budete inovativni i drugačiji od drugih javite se
1 day ago
  WTS RTX 3080/3090/2080 Ti,1080Ti,1070 RX5700XT
WTS RTX 3080/3090/2080 Ti,1080Ti,1070 RX5700XT
1 day ago
Owner Operators Box Kamione OTR
Owner Operators Box Kamione OTR
2 days ago